Jeg vil give et hurtigt overblik over de 4 mest anvendte metoder til barbering: Skraber, elektrisk barbermaskine, safety razor og barberkniv

Anvendelsen og resultaterne af disse produkter er meget forskellige, men fælles for disse produkter er dog at de skal barbere skægget af og give en glat og flot barbering.

Barbering med barberkniv

Straight razors, rageknive, barberknive eller ”cut-throat-razors” – kært barn har mange navne – var det mest populære værktøj til barbering i 1700 og 1800-tallet. De ekstremt skarpe rageknive giver en fantastisk barbering, men kræver øvelse, erfaring, og tid til vedligehold af værktøjet.

Bladet i en barberkniv foldes ind i håndtaget, således det ikke er unødigt farligt når værktøjet ikke er i brug. Klingen på en barberkniv skal ikke udskiftes og er som regel fremstillet af hærdet stål, mens håndtaget kan være fremstillet af forskellige materialer, herunder træ, metal, horn, ben eller plastik.

En barberkniv af høj kvalitet er dyr i køb, men købet kan blive en god investering, hvis du vedligeholder værktøjet. – I så fald kan en barberkniv holde i generationer.

Priser på barberknive varierer meget og kan svinge fra under hundrede kroner til mange tusinde. Barberknive handles rundt omkring, blandt andet her, hvor de kan fås i mange prisklasser, helt ned til 69kr

Er du mere interesseret i barberknive? Så læs mere her

barberknivbarbering med barberkniv

 

 

 

Double-edge safety razor

Double-edge safety razors er elsket af mange mænd, der går op i barbering. Safety razors er kendt for deres tætte, glatte barbering som ikke forårsager irritation og indgroede hår. Årsagen til navnet ’Safety Razor’ (sikkerhedsskraber) er selve razorens opbygning, hvor kun en lille smule af barberbladet er blottet, og man derfor ikke kan lave dybe skår og skader.

Bladet i en double-edge safety razor er de velkendte blade man ser fra film, og de er som regel skarpere end kirurgiske knive.

En Double-edge safety razor er forholdsvis billig i indkøb, og tjenes hurtigt hjem i form af meget billige blade sammenlignet med nyere flerblads-skraber-systemer

Et eksempel på en god double-edge safety razor er Mühles R89, som har et fantastisk udseende kombineret med et meget funktionelt design. Denne Double-edge safety razor er en af de mest populære, grundet den lave pris og den meget høje tyske kvalitet. Prisen ligger omkring 300 kr, men den tjener sig selv hurtigt ind igen. Hvis man før købte de dyrere 3-5 blads systemer som Gillette Fusion og Mach3 er investeringen hentet tilbage allerede efter et par måneder. Gode blade til en safety razor koster fra 2 kroner, og de bør skiftes hver 3.-4. barbering.

Mere interesseret i Double edge safety razors? Så læs mere her

 

safety razor barberingedwinjagger2

Flerbladet skraber-system

Alle kender de velkendte Gillette skrabere med udskiftelige hoveder med 3-5 barberblade. De store producenter som Gillette har brugt store summer på at markedsføre produkterne og fortælle forbrugerne at deres skrabere er de gammeldags skrabere overlegne. – Skraberne er meget dyre i brug og et hoved holder til 4-5 barberinger. Hvis man i snit skifter hovedet en gang om ugen, ender man med en årlig omkostning på 1500-2000 kr. ved brug af Gillettes fusion-system.
På grund af den store markedsføring og gode tilgængelighed bruger mange disse systemer, men de leverer desværre både dårlige resultater og høje omkostninger. Mange mennesker oplever indgroede hår, og problemer med at barbere stubbe der er mere end et par dage gamle. En anden tendens der ses ved brug af disse systemer er for sjælden udskiftning af blade, grundet de høje priser.
Du kan udregne dine årlige besparelser ved skift til barberkniv her og double-edge razor her

Edwin Jagger Fusion Razor Ivory Nickel Plated 12871 (4)-ICGillette skraber

Elektrisk barbermaskine

Den elektriske barbermaskine er også en klassiker og leverer en nem og hurtig barbering. Ved brug af en sådan maskine skal man ikke bruge hverken barbersæbe eller barberskum. Mange er tilfredse med barberingen med små stubbe, men hvis man leder efter en babynumse-tæt barbering er dette bestemt ikke den rigtige løsning.
Nedenfor er vist et mikroskopisk billede af to skægstubbe der er barberet med hhv. en double edge safety razor og en elektrisk barbermaskine. – Billedet taler vist for sig selv 😉

skægstub under mikroskob

 

 

Barberskum eller barbercreme?

Har du før brugt – eller bruger du stadig – de klassiske skrabere, bruger du med stor sandsynlighed også barberskum på dåse. Systemet er nemt og hurtigt, men hvis du vælger at skifte til enten double-edge eller ragekniven, må du igang med den gammeldags barbersæbe. Barbersæbe er både billigere, har langt større udvalg af dufte, og så er den langt sundere for huden – og miljøet. (det er barberkniv og double-edge iøvrigt også i forhold til de populære skrabere, hvor du smider både metal og plast i skraldet. Ved double-edge skifter man kun bladet, som er rent metal og derfor kan genanvendes – og ved ragekniven er der slet ikke noget der skiftes).
Barbersæbe findes i to udgaver, på tube eller i en såkaldt “puck” eller klump. Fremgangsmåden er som følgende: Man tager sin barberkost og påfører barbersæben, derefter “pisker” man en god substans op i en lille skål og påfører til sidst barbercremen til ansigtet. Barbersæbe kan man fordel også anvendes til barbering med almindelig skraber, men for det bedste resultat anbefales at “gå hele vejen” og bruge enten safety razor eller barberkniv.
Vil du vide mere om barbersæbe og barberkost, samt se hvordan man laver en god sæbe? Så læs mere her